Det rumänska köket
Det rumänska köket har många influenser från det Osmanska riket, nuvarande Turkiet. Det gäller inte minst i staden Babadag som Cadîna och Ghiulbie kommer ifrån. Generellt kan man säga att den traditionella maten är grytor eller soppor med karakteristisk och syrlig smak. En rätt som har ursprung från Turkiet är rumänska kåldolmar som heter „sarmale”, de skiljer sig dock från de svenska. „Ciorba de pește” är en fisksoppa som äts i områden nära Svarta havet där fisken först grillas innan den läggs ner i en gryta med en förkokad lök och grönsaksblandning. I Rumänien äter man också mycket bröd, men kanske ännu mer polenta – en majsgröt som är lika god kokande varm som kall.
Arbetssätt i projektet
Utgångspunkten är att varje människa är unik och projektet måste individanpassas för att det ska lyckas. Vi kämpar med ett förflutet av fördomar, avsaknad av möjligheter, ett nytt kulturellt sammanhang, separation från familjen m.m. Vi anser att för att kvinnorna som deltar i projektet ska lämna tiggeriet bakom sig, måste båda parterna ge sin allra bästa insats. Därför är vi från Frälsningsarméns EU-center alltid tillgängliga oberoende av problem som dessa kvinnor stöter på i form av bemötande från myndigheter, svårigheter att öppna bankkonto, avsaknad av postadress, bilar som forslas bort av Polisen med alla tillhörigheter i, svårigheter med att söka och få jobb, söka och få bostad, hälsoproblem m.m.
Istället för att ta varje brist och motstånd för sig, resonerar vi tillsammans om de övergripande värderingarna inom Frälsningsarmén och Svenska kyrkan och den senaste hållbarhetsforskningen och diskuterar människans grundläggande behov samt sätt att tillfredsställa dessa.
Deltagarna
Kvinnorna som finns på bilderna kommer från Rumänien. De tillhör två olika grupper av rumänska romer – turkiska romer från Babadag och kalderash romer från Iasi. Deras romani dialekt skiljer sig åt och de förvånas själva över skillnaderna. De har det rumänska språket gemensamt och alla har grundläggande kunskaper i svenska, efter att ha varit Sverige till och från i flera år. Flera av dem är i Sverige med sina respektive män som har deltagit på smakprovningar och får stöd i sin egen jobbsökning. Samtliga projektdeltagare har barn och alla barn bor i Rumänien. Deras boendesituation skiljer sig åt – vissa sover i bilar, andra är inneboende eller sover på härbärge fem nätter av sju.
”Vår förhoppning är att du kommer att tycka om maten minst lika mycket som vi tycker om att vara i köket och laga den. Vi ser fram emot att träffa dig och få jobba i köket!”
– Gabi, deltagare i projektet ”Poftă Bună”
Framgångar: