logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Frälsningsarmén i Lettland

Frälsningsarmén i Lettland har för närvarande kårer och centra i 14 städer och byar runt om i Lettland. Dessa har dagligen hundratals gäster och erbjuder bland annat hjälp och stöd genom barnaktiviteter, läger, äldre- och ungdomsverksamhet, soppkök och klädutdelning.

Verksamhet

I alla lokala kårer finns olika evenemang och aktiviteter för barn och ungdomar och Frälsningsarmén har flera riktade projekt för att stödja ungdomar och familjer, till exempel en snickeriverkstad för barn i Drusti. I mars 2002 öppnades ett dagcenter "Patvērums" i Riga för barn med olika sociala problem.  Ett omfattande arbete med barn och för barn görs även i Seda genom konst- och musikklasser, sport och andra aktiviteter.

För hemlösa finns i Riga ett rehab-center "Halvvägs till hemmet" i Riga där personer har möjlighet att stanna en kort tid för att ta tag i sin kamp mot missbruk. Där finns enkel- och dubbelrum, kök, duschar och ett litet gym. 

Vid östersjöns kust, nära Liepaja stad, driver Frälsningsarmén en rekreationsplats "Girti". Det är en enkel och vacker camping där både Frälsningsarméns medlemmar och andra under sommaren kan anordna evenemang, koppla av och njuta av Guds natur. Inkomsterna från campingen går till Frälsningsarméns verksamheter i Lettland.

År 2021 i siffror 

  • 158 869 portioner mat serverades 
  • 1 785 personer fick en varm dusch
  • 546 matpaket delades ut 
  • 3 273 personer fick begagnade kläder
  • 1 001 personer fick tvätta sina kläder
  • 1 586 personer fick annan materiell hjälp 
På Frälsningsarméns kårer och center i Lettland kan hjälpsökande få ett mål mat och/eller en matkasse.

Kultur och historia

Frälsningsarmén startade sitt arbete i Lettland 1923, under fristaten Lettland, i Riga och Jelgava. Under de första tio åren fanns 17 kårer (kyrkor) i Lettland. Alla centra organiserade soppkök och erbjöd social hjälp. 

Den 14 september 1943 beordrade nazisterna att Frälsningsarméns arbete skulle stoppas och att alla dess egendomar skulle konfiskeras. Sedan kom kommunistregimen och under de kommande 50 åren arbetade Frälsningsarmén i Lettland i hemlighet. Först den 18 november 1990 startades arbetet officiellt om i landet. 

Efter att ha återfått sin självständighet från före detta Sovjetunionen 1991 har människorna i landet stadigt arbetat sig mot ett bättre liv. Trots de många positiva förändringarna är flödet av människor som flyttar utomlands fortfarande stort. Den största delen av befolkningen bor i stadsområdena och många unga människor flyttar till huvudstaden Riga för studier och stannar sedan där.  

En av utmaningarna för Lettland är det låga födelsetalet samt att landet har en av de lägsta förväntade livslängderna i hela Europa. Som i alla andra länder finns det människor som befinner sig i svåra omständigheter på grund av arbetslöshet, missbruk, sjukdom eller hög ålder. Frälsningsarmén i Lettland arbetar för att på olika sätt stötta människor genom att möta deras andliga och fysiska behov. 

Text: Kiki Broms
Foto: Frälsningsarmén i Lettland